WODC-publicaties 2024 - week 17

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

De toepassing van het adolescentenstrafrecht bij 16- tot 23-jarigen; Kenmerken van (strafzaken van) de doelgroep en motivering door de rechter (Cahier 2024-5)

Met het adolescentenstrafrecht is een flexibele sanctionering rond de leeftijd van achttien jaar mogelijk. De rechter kan in strafzaken van adolescenten zowel het reguliere sanctiestelstel toepassen, als onder specifieke voorwaarden bij 16- en 17-jarigen het volwassenenstrafrecht of bij 18- tot 23-jarigen het jeugdstrafrecht. Het WODC onderzocht wat de kenmerken zijn van deze groep 16- tot 23-jarigen en welke overwegingen een rol spelen bij de keuze voor het toe te passen strafrecht. Uit dit onderzoek blijkt dat in de bestraffing van 16- tot 23-jarigen, naast de ernst van het gepleegde misdrijf, ook de ontwikkeling van een adolescente dader en de (on)mogelijkheden van pedagogische behandeling van de dader een belangrijke rol spelen.

Toepassing van adolescentenstrafrecht bij 16- tot 23-jarigen

Effectiviteit van de Amsterdamse Top600-aanpak (Dossier WODC Live)

De tweede editie van Dossier WODC Live heeft plaatsgevonden bij de Vrije Universiteit Amsterdam en ging over Dossier Top600: Een effectieve aanpak? In deze editie spreekt host Sanne Noyon met onderzoeker Gijs Weijters van de WODC kennislijn Straffen en Maatregelen over de effectiviteit van de Amsterdamse Top600-aanpak. Van deze bijeenkomst is weer een podcast gemaakt en die is nu voor iedereen te beluisteren. 

Beluister nieuwe Dossier WODC Live podcast over de effectiviteit van de Amsterdamse Top 600!