Tijdschrift Justitiële verkenningen
Het wetenschappelijk tijdschrift Justitiële verkenningen is een gezamenlijke uitgave van het WODC en Boom juridisch. Het tijdschrift heeft een onafhankelijke redactie, verschijnt vier keer per jaar en belicht trends en ontwikkelingen op het gebied van justitie en veiligheid.
Elke editie van Justitiële verkenningen staat in het teken van een thema. Het tijdschrift is gratis te lezen via deze website, daarnaast is het mogelijk een betaald abonnement met allerlei extra’s af te sluiten.
Demonstraties: in wet en praktijk - Justitiële verkenningen 2025-2

De afgelopen jaren zijn demonstraties en demonstratierecht in toenemende mate onderwerp van maatschappelijke discussie. Nieuwsmedia en onderzoekplatformen berichten erover en ook in de politiek is de discussie levendig. Discussies gaan niet zelden over beperkende maatregelen of repressief optreden door overheid en politie, en daarmee tegen het demonstratierecht in. Tegelijkertijd zijn de meningen en de belangen uiteenlopend; in berichtgeving over overlast of geweld rondom demonstraties worden ook negatieve beelden geschetst over demonstraties, en wordt opgeroepen tot strakkere handhaving.
Met dit themanummer van Justitiële verkenningen willen we een inhoudelijke en onderbouwde bijdrage leveren aan deze discussie door het onderwerp ‘demonstratie(recht)’ van verschillende kanten te belichten, met bijdragen vanuit juridisch, historisch, sociologisch en antropologisch perspectief. Vanuit de diverse wetenschappelijke achtergronden komt een aantal typische aspecten van demonstraties en demonstratierecht meerdere keren aan bod. Wat is toegestaan bij demonstraties, hoever mogen demonstranten gaan? Wanneer mag het openbaar bestuur grenzen stellen, en wat is de rol van de politie? Wat maakt dat burgers gaan demonstreren, en wanneer is een demonstratie effectief? In hoeverre veranderen demonstraties door maatschappelijke ontwikkelingen, en wat is de rol van sociale media?