Toename geregistreerde incidenten op COA-locaties vooral gevolg van toegenomen bezetting
De toename van het aantal geregistreerde incidenten op locaties van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) kan voor het grootste deel worden verklaard uit het feit dat er in 2019 gemiddeld meer asielzoekers op een COA-locatie verblijven dan in 2018. Dat blijkt uit het onderzoek ’Incidenten en misdrijven op en rond COA-locaties’ dat bureau Ateno uitvoerde in opdracht van het WODC.
Het betreft een nadere analyse van het 'Incidentenoverzicht 2019'- Incidenten op COA locaties en misdrijven waarvan vreemdelingen worden verdacht een publicatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met het onderzoek is gezocht naar verklaringen voor de stijging die tussen 2018 en 2019 plaatsvond van het aantal incidenten op COA-locaties en van het aantal van misdrijven verdachte bewoners van COA-locaties.
De hogere bezettingsgraad op COA-locaties kan enerzijds worden verklaard door de vertraagde beoordelingen van de asielaanvraag door IND-medewerkers (minder personeel en complexere aanvragen) en anderzijds door het minder snel uitstromen van statushouders naar gemeenten (door een tekort aan beschikbare woningen). Er is geen sprake van een gestegen instroom van asielzoekers in 2019 in vergelijking met 2018.
De geringe stijging van het aantal geregistreerde incidenten die na correctie voor de bezettingsgraad overblijft, komt voor rekening van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen – met name uit (veilige) Noord-Afrikaanse landen – en betreft het overtreden van de COA-huisregels.
De stijging van het aantal misdrijven in het peiljaar 2019 voor asielzoekers die op enig moment op een COA-locatie hebben gewoond, betreft misdrijven die buiten COA-locaties worden gepleegd; het gaat dan voor een groot deel om winkel- en overige diefstallen. Een belangrijk deel van deze stijging moet worden toegeschreven aan (veelplegende) asielzoekers uit Algerije en Marokko. Dit zijn vaak jonge, alleenstaande mannen.