Carrièremogelijkheden en veiligheid maken Nederland aantrekkelijk voor kennismigranten

Nederland biedt kennismigranten en start-upondernemers volop mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, vooral in sectoren als IT, tech, vrede en recht. Daarnaast heeft Nederland de reputatie van een veilig land met een goede werk-privébalans, een bruisend (stads)leven en goede (financiële) regelingen. Dit alles maakt Nederland een aantrekkelijk vestigingsland voor hoogopgeleide buitenlandse kenniswerkers. Als minpunt geldt vooral het gebrek aan huisvestingsmogelijkheden. Regioplan onderzocht, in opdracht van het WODC, welke factoren voor kenniswerkers meewegen in de keuze voor Nederland als vestigingsland.

Voor een sterke kenniseconomie is het belangrijk dat het voor kennismigranten en start-upondernemers aantrekkelijk is om zich in Nederland te vestigen. Dit onderzoek laat zien dat verschillende factoren ieder voor zich een rol spelen in de keuze voor Nederland als vestigingsland. Het is de samenhang tussen de verschillende factoren die doorslaggevend is voor de keuze om in Nederland te gaan wonen en werken en om er te blijven.

Culturele en sociale factoren zijn doorslaggevend

De goede professionele en economische perspectieven vormen de aanleiding om Nederland te overwegen als vestigingsland. Denk aan de hoogte van het inkomen, de carrièremogelijkheden en loopbaanmogelijkheden voor gezinsleden. Daarin is Nederland niet uniek. Kenniswerkers die zich in andere EU-landen hebben gevestigd, benoemen deze factoren ook. Het zijn juist de cultureel-maatschappelijke en sociale factoren die doorslaggevend zijn in de definitieve keuze. Kenniswerkers kiezen niet zo snel voor een land dat professioneel voldoet, maar op cultureel-maatschappelijk en sociaal gebied te wensen overlaat.

Zo is de aanwezigheid van andere kenniswerkers vaak de aanleiding om zich te verdiepen in Nederland als vestigingsland. Het is vooral de reputatie van Nederland als een veilig en tolerant land met een cultuur van gelijkwaardigheid die belangrijk is voor de daadwerkelijke keuze. Dat Engels als voertaal kan worden gebruikt is daarin ook belangrijk. Tot slot speelt de mogelijkheid om sociale connecties te hebben vooral een rol bij de keuze om in een land te blijven wonen. Dat geldt ook voor de zogenoemde 30%-regeling, een korting op de inkomensbelasting die voor kennismigranten van buiten de EU geldt.

Rol voor werkgevers bij vinden huisvesting

Het gebrek aan huisvestingsmogelijkheden in Nederland is de voornaamste factor waarom mensen er soms over twijfelen naar Nederland te komen. Dit is een breder probleem dat veel inwoners van Nederland treft en niet alleen de kenniswerkers. De onderzoekers zien kansen in het leggen van verantwoordelijkheid bij werkgevers om meer ondersteuning te bieden aan kenniswerkers bij het vinden van huisvesting. Ook signaleren de onderzoekers dat de onlangs ingevoerde beperking van de 30%-regeling Nederland minder aantrekkelijk zal maken voor kennismigranten. Kennismigranten hechten namelijk veel waarde aan de hoogte van het netto-inkomen dat ze in Nederland kunnen verdienen.

Behoefte aan ondersteuning bij leven in Nederland

Daarnaast ervaren kenniswerkers in Nederland voornamelijk kleinere knelpunten. Zo leeft er onder veel kenniswerkers behoefte aan meer structurele ondersteuning bij het leven in Nederland, zoals bij het leren van de Nederlandse taal of bij het opbouwen van contacten met de lokale bevolking. Een van de aanbevelingen is om informatie over voorzieningen en diensten makkelijk en op één plek vindbaar te maken. Bijvoorbeeld een centraal beheerde website met informatie over huisvesting, taalcursussen, overheidsdiensten, gezondheidszorg, scholen enzovoorts.