WODC-publicaties 2021 - week 24

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Vrijheid blijheid? Een plan- en procesevaluatie van tien Koers en kansenpilots die zijn gericht op de re-integratie van ex-gedetineerden

Bij het teruggeleiden van gedetineerden naar de maatschappij blijkt het nogal eens zoeken naar de juiste manieren. Daarbij werken verschillende organisaties vaak vanuit een eigen cultuur en werkwijze, wat de benodigde samenwerking belemmert. Toch zijn er de afgelopen jaren in diverse projecten in het land veranderingen in gang gezet. Daarmee konden ex-gedetineerden worden geholpen met hun re-integratie terwijl ze voorheen vaak tussen wal en schip dreigden te vallen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het WODC is uitgevoerd door onderzoeksbureau EMMA.

Re-integratie van ex-gedetineerden onderzocht

Midterm review op de kwaliteit van WODC-rapporten: januari 2016 - september 2020

In 2022 zal een evaluatie en visitatie plaatvinden door een externe commissie, voorafgegaan door een zelfevaluatie. Het WODC heeft in 2020 een midterm review uitgevoerd om in aanloop daarnaar alvast inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken. Vier rapporten zijn door twee beoordelaars bekeken en zeven rapporten door één beoordelaar. Hoewel de omvang van de review klein is, bieden de resultaten het WODC toch een interessant beeld. 

Midterm review op de kwaliteit van WODC-rapporten: januari 2016 - september 2020

Capaciteitsbehoefte Justitiële Ketens t/m 2026

Het WODC onderzocht in samenwerking met de Raad voor de Rechtspraak wat de capaciteitsbehoefte is in de veiligheidsketen en in de civielrechtelijke en bestuursrechtelijke keten tot en met 2026. De ramingen die worden verkregen met het prognosemodel justitiële ketens (PMJ), worden gebruikt als input voor de begrotingsvoorbereiding van het komende jaar.

Capaciteitsbehoefte justitiële keten tot en met 2026 geraamd