Jubileumcongres WODC op 9 november
Het WODC bestaat 50 jaar en viert dat met een feestelijk en interessant jubileumcongres! Dit vindt plaats in het prachtige Amare Theater in Den Haag.
Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.
Het WODC bestaat 50 jaar en viert dat met een feestelijk en interessant jubileumcongres! Dit vindt plaats in het prachtige Amare Theater in Den Haag.
2022 stond voor het WODC in vele opzichten in het teken van bruggen bouwen. Een brug tussen de verschillende partijen binnen het werkveld van justitie en veiligheid, tussen wetenschap en beleid en tussen theorie en praktijk. We brachten 84 rapporten uit en wisselden (wetenschappelijke) kennis uit met beleidsmakers, ketenpartners als de politie en het OM, andere onderzoekers en via de media aan wie geïnteresseerd was. In dit digitale magazine leest u hoe wij in 2022 invulling hebben gegeven aan onze rol als het kennisinstituut voor Justitie en Veiligheid.
WODC Magazine 2022: hoe het WODC werkte aan het bouwen van bruggen
De Nederlandse overheid kan georganiseerde drugscriminaliteit op verschillende manieren onbedoeld faciliteren. Dit blijkt uit een onderzoek dat Erasmus School of Law in opdracht van het WODC heeft uitgevoerd. Wel was het in het onderzoek moeilijk om overheidsoptreden en -beleid direct te relateren aan concrete voorbeelden van georganiseerde drugscriminaliteit.
Overheid kan georganiseerde drugscriminaliteit onbedoeld faciliteren
Dit is getest via een pilot ‘Verplicht financieel toezicht jeugd’. Hierin kon bij minderjarigen die strafrechtelijk werden veroordeeld de verplichting worden opgelegd om deel te nemen aan een financieel toezicht. Alhoewel de pilot heeft geleid tot een beperkte instroom van zaken en in die zin niet succesvol was, zien de betrokkenen bij de pilot wel de meerwaarde van verplicht financieel toezicht bij deze groep. De zaken die wel in de pilot terechtkwamen, zijn namelijk goed verlopen. Met verplicht financieel toezicht kunnen ze op jonge leeftijd ingrijpen en zo financiële problemen bij jongeren voorkomen.
De rechter kan verschillende instrumenten inzetten om de omgang tussen een ouder en kind af te dwingen. Dat kan aan de orde zijn wanneer (gescheiden) ouders daar geen afspraken over kunnen maken of de omgangsafspraken niet nakomen. De instrumenten variëren van een begeleide omgangsregeling tot een dwangsom of een gedwongen verhuizing van het kind naar de andere ouder. Maar omgangsproblematiek is divers en complex. Het hangt dan ook van de specifieke situatie af of de inzet van zo’n rechterlijk instrument effectief kan zijn. Dat blijkt uit onderzoek van VanMontfoort, in opdracht van het WODC.
Geen one-size-fits-all oplossing voor complexe omgangsproblematiek