WODC-publicaties 2024 - week 20

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Plan- en procesevaluatie Mediation in strafzaken (Cahier 2024-7)

Voor mediation in strafzaken (MiS) bestaat er sinds 2017 een landelijke regeling (voorziening). Van die voorziening wordt echter nog maar weinig gebruik gemaakt. Dat heeft niet zozeer te maken met de voorziening zelf. Professionals oordelen grotendeels positief over de ontwikkelde werkwijzen voor toepassing van mediation in de strafrechtpraktijk. Wel wordt de toepassing beperkt door de wijze van selectie van zaken en door knelpunten bij de inpassing in het reguliere strafproces. Professionals denken dan ook dat mediation in strafzaken vaker kan worden ingezet dan nu gebeurt. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC.

Mogelijkheden om mediation in strafzaken toe te passen nog onvoldoende benut

De regenboog kleuren - Evaluatie van het Actieplan Veiligheid Lhbti 2019-2022

Het Actieplan Veiligheid lhbti 2019-2022 is opgesteld om de veiligheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele personen, transgender personen en intersekse personen (lhbti) te bevorderen. Veel van de (al eerder bestaande) actiepunten zijn (deels) uitgevoerd. Maar een effectieve aanpak van geweld tegen lhbti’ers vraagt meer middelen en meer aandacht. Dat blijkt uit het evaluatieonderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Breuer&Intraval, in opdracht van het WODC.

Alleen een actieplan is onvoldoende om veiligheid lhbti-personen te verbeteren

Voorspellen voor de justitiële ketens - Een verkenning van verschillende technieken (Cahier 2024-4)

Het Prognosemodel Justitiële Ketens (PMJ) is ontwikkeld voor het maken van ramingen van de capaciteitsbehoefte van de justitiële ketens. Het model is enige tijd geleden ontwikkeld door het WODC en ondertussen onderhouden met kleine verbeteringen en aanvullingen. Er is nu onderzocht in hoeverre het haalbaar en nuttig is om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van data en algoritmen toe te passen in het PMJ. Daarmee zou het model een hogere voorspelkwaliteit kunnen krijgen.

Doorontwikkeling Prognosemodel Justitiële Ketens

WODC magazine - Terugblik 2023: 50 jaar in dienst van de rechtsstaat

In 2023 vierde het WODC zijn 50-jarig bestaan, een bijzondere mijlpaal. Het was dan ook een moment om even trots stil te staan bij het feit dat we al jaren onmisbare kennis leveren voor het opstellen, toetsen en uitvoeren van beleid. Ons kennisinstituut is daarmee, zowel nationaal als internationaal, een belangrijke informatiebron geweest voor met name beleidsmakers en de academische wereld. 

WODC magazine 2023: 50 jaar in dienst van de rechtsstaat