WODC-publicaties 2024 - week 21

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Prof. dr. Ivo Giesen nieuwe directeur WODC

Per 9 september 2024 treedt prof. dr. Ivo Giesen in dienst als directeur van het WODC. Hij volgt daarmee Gerty Lensvelt-Mulders op, die in de zomer van 2024 met vervroegd pensioen gaat. Met Ivo Giesen krijgt het WODC een ervaren academicus en bestuurder aan het roer, die de reeds ingezette koers van het kennisinstituut verder kan verstevigen en uitbreiden.

Prof. dr. Ivo Giesen nieuwe directeur WODC

Inzicht in incidenten en misdrijven onder COA-bewoners; een kwantitatief onderzoek naar de achtergrondkenmerken van betrokkenen (Cahier 2024-9)

Welke kenmerken heeft de kleine groep COA-bewoners die betrokken zijn bij incidenten of verdacht worden van een misdrijf? Hoe oud zijn ze, waar komen ze vandaan, hoe lang zijn ze hier al en hoe groot is hun kans om te mogen blijven? En is nationaliteit echt een bepalende factor voor overlastgevend gedrag? Dit onderzoek toetst een aantal veelgehoorde aannames over welke COA-bewoners betrokken raken bij incidenten en misdrijven. Het lijkt erop dat de kans op een asielvergunning een belangrijke verklaring biedt voor het hogere risico op betrokkenheid bij incidenten en verdachtenregistraties onder bepaalde nationaliteiten. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC.

Kleine kans op asiel verklaart deels waarom bepaalde nationaliteiten vaker betrokken zijn bij overlastgevend gedrag

Op (proces)kosten gejaagd? Onderzoek naar 'oneigenljk gebruik' van bestuursrechtelijke procedures met het oog op proceskostenvergoedingen

Vanwege forfaitaire vergoedingen op basis van relatief hoge normbedragen voor proceskostenvergoeding en immateriële schadevergoeding, is in de afgelopen jaren een commerciële markt ontstaan. Bureaus bieden in deze markt op basis van no-cure-co-pay rechtshulp aan bij WOZ-, Bpm- en de Wahv-zaken*.  Het lukt gemeenten, het OM en de rechtspraak steeds minder goed om alle bezwaren en beroepen tijdig en goed te behandelen. In verschillende wettelijke regelingen zijn factoren te vinden die ‘oneigenlijk gebruik’ in de hand werken. Aanpassingen in het systeem en de regels van het Besluit proceskosten bestuursrecht (Bpb), maar ook van de WOZ, de Bpm en de Wahv kunnen ‘oneigenlijk gebruik’ van de proceskostenvergoeding in het bestuursrecht tegengaan, waardoor het voor commerciële bureaus minder aantrekkelijk is om voor grote aantallen burgers deze overheidsbesluiten aan te vechten. Dit kan een positief effect hebben op de capaciteitsproblemen bij de overheidsorganisaties die de zaken behandelen. Dat blijkt uit onderzoek van Pro Facto, in opdracht van het WODC.

Regelgeving laat ‘oneigenlijk gebruik’ proceskostenvergoedingen toe

Voetbalgerelateerd wangedrag; Verkennend onderzoek naar de ervaren effectiviteit en de overdraagbaarheid van instrumenten ter bestrijding van voetbalgerelateerd wangedrag in het betaald voetbal in Nederland en België

Nederland en België gebruiken ongeveer dezelfde instrumenten ter bestrijding van voetbalgerelateerd wangedrag. Ook worden vergelijkbare instrumenten als effectief ervaren door stakeholders. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en Verinorm in opdracht van het WODC. De onderzoekers pleiten vooral voor betere controle en handhaving van de bestaande instrumenten.

Grote gelijkenis tussen Nederlandse en Belgische aanpak van voetbalgerelateerd wangedrag

Spelen met reclame; het gebruik van promotionele kansspelen door vergunde kansspelaanbieders

Met de Gedragscode promotionele kansspelen kunnen ook kansspelaanbieders een kansspel organiseren om hun gokaanbod te promoten. Hoewel promotionele kansspelen niet per definitie schadelijker zijn dan andere promotionele acties, en kansspelaanbieders de Gedragscode niet lijken te gebruiken om reclameregels te omzeilen, zorgt het huidige stelsel voor onduidelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van Dialogic, in opdracht van het WODC.

Kansspel om gokken te promoten: meer duidelijkheid gewenst in wet- en regelgeving