Contact dataverzoek

Het WODC heeft een schat aan data beschikbaar en kan deze onder bepaalde voorwaarden ter beschikking stellen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Aanvragen cijfer- en microdataverzoeken

Bij het datamanagementteam van het WODC kan je terecht met vragen en voor het indienen van een cijfer- of microdataverzoek op het terrein van veiligheid en justitie.

  • Cijferverzoek: Je kan cijfers  opvragen die door het WODC zijn berekend of kunnen worden berekend (bijvoorbeeld recidivepercentages). Contactformulier Cijferverzoek.
  • Microdataverzoek: Je kan gegevens opvragen uit databronnen die het WODC zelf in beheer heeft, namelijk de OBJD. Contactformulier Microdataverzoek.

Het is niet mogelijk om statistische gegevens te genereren of microdata te leveren voor afstudeerscripties of profielwerkstukken.

We streven ernaar binnen 5 werkdagen een reactie te geven.

Voorwaarden waar een microdataverzoek aan moet voldoen

Bij een dataverzoek dient een onderzoeksplan, Data Protection Impact Assessment (DPIA) en Data Management Plan (DMP) te worden toegevoegd. Het onderzoeksplan is direct verplicht en het DMP en een DPIA kunnen in een later stadium gedeeld worden. Het onderzoeksvoorstel dient in ieder geval in te gaan op de aanleiding van het onderzoek, de maatschappelijke relevantie, de wetenschappelijke context, de onderzoeksvragen en de beoogde methoden (zoals onderzoeksgroep(en), databronnen en analysetechnieken).

Uitleg OBJD

In de OBJD zijn persoonsgebonden gegevens opgenomen over de aard en afdoening van alle misdrijven en een aantal overtredingen die na 1996 door de rechterlijke macht of andere hiertoe gemachtigde instellingen in behandeling zijn genomen. De OBJD is een versleutelde, geanonimiseerde kopie van het officiële justitiële documentatiesysteem dat wordt beheerd door de Justitiële Informatiedienst. Werken met de OBJD betekent dat het onderzoek alleen de criminaliteit in kaart brengt die onder aandacht komt van het Openbaar Ministerie. Er wordt daarom ook gesproken van het meten van de 'strafrechtelijke' recidive.

Beeld: ©WODC