Het gebiedsverbod in perspectief: Wettelijke (on)mogelijkheden, en cijfers en ervaringen
In deze animatievideo wordt uitgelegd waarom het gebiedsverbod niet kan worden toegevoegd in de Wet landurig toezicht.
VOICE-OVER: "Vaak willen slachtoffers van een misdrijf of hun nabestaanden, de dader nooit meer tegenkomen. Zeker niet op de plek waar zij wonen of werken. De Tweede Kamer wil weten of daaraan tegemoet gekomen kan worden via het gebiedsverbod in de Wet langdurig toezicht."
Beeldtekst: Kan contact tussen dader en slachtoffer voorkomen worden via het gebiedsverbod in de Wet langdurig toezicht?
VOICE-OVER: "Het antwoord van dit onderzoek is: nee."
Beeldtekst: Nee, de huidige wet kan dit niet voorkomen.
VOICE-OVER: "De Wet langdurig toezicht is bedoeld om te voorkomen dat een dader diens misdrijf herhaalt. Het gebiedsverbod kan alleen verlengd worden als er een aannemelijke kans is op mogelijke herhaling, gevaar of als er sprake is van ‘ernstig belastend gedrag’. Is dat niet zo, dan houden de maatregelen op. De wil en wens van slachtoffer of nabestaanden, als er geen gevaar dreigt, staat buiten dat proces.
Gemeenten kunnen ook niet 'bijspringen'. Zij kunnen namelijk alleen een gebiedsverbod opleggen om de algemene openbare orde te bewaken en niet voor situaties tussen individuen.
De meeste andere wettelijke grondslagen om een gebiedsverbod op te leggen, zoals strafrechtelijk, civielrechtelijk en bestuursrechtelijk, hebben ook geen of nauwelijks aanvullende werking op de Wet langdurig toezicht. En waar ze die wel hebben, wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen.
We kunnen dus stellen dat via de huidige wet niet kan worden voorkomen dat slachtoffers of hun nabestaanden de dader niet meer zullen tegenkomen in buurten waar ze wonen of werken."
Beeldtekst:
Uit het rapport 'Het gebiedsrapporten perspectief: Wettelijk (on)mogelijkheden, cijfers en ervaringen (E.A.E. Fechner en M.H. Nagtegaal)
Dit rapport is te downloaden via repository.wodc.nl
Meer informatie over (onderzoek naar) Wlt: www.wodc.nl/onderzoek-in-uitvoering/wetsevaluaties/evaluatie-wet-langdurig-toezicht.
Vragen: informatiedesk@wodc.nl
In beeld verschijnt het logo van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.