Naast vele andere onderzoeken op dit terrein, is een terugkerend onderzoek ‘Rechtspleging Civiel en Bestuur’. Het WODC publiceert dit samen met de Raad voor de Rechtspraak en dit biedt een periodiek overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van civiel- en bestuursrecht. De cijfers geven een beeld over een periode van tenminste 10 jaar.
Kennistafels behoorlijk procedeergedrag
Procedures in het bestuursrecht, zoals het bezwaar maken tegen het intrekken van een uitkering, zijn voor burgers regelmatig een teleurstellende ervaring. Niet alleen de uitkomst van een procedure, maar ook de wijze waarop deze wordt gevoerd, is van invloed op het vertrouwen tussen burger en overheid. Hoe kunnen vertegenwoordigers van de overheid bij hun interactie met burgers worden ondersteund, zodat onnodige procedures kunnen worden voorkomen, en hoe kunnen overheden meer burgergericht procederen? Dat is onderzocht door middel van vier sessies met professionals uit het werkveld. Daaruit bleek behoefte aan een drietal instrumenten.
Lees het rapport Kennistafels behoorlijk procedeergedrag (2024)
Op (proces)kosten gejaagd?
Het is de vraag of er sprake is van zogenaamd oneigenlijk gebruik van bestuursrechtelijke procedures met het oog op verkrijging van proceskostenvergoedingen. In dit rapport beschrijven we het onderzoek naar dit onderwerp, waarbij de volgende hoofdvragen centraal staan:
- In welke mate en op welke onderdelen van het bestuursrecht is sprake van oneigenlijk gebruik van proceskostenvergoedingen door rechtshulpverleners en hoe dat kan dat worden omschreven?
- Welke factoren in (sectorale) regelgeving kunnen dat oneigenlijk gebruik verklaren?
- Welke aanpassingen van de regelgeving zijn mogelijk om oneigenlijk gebruik tegen te gaan?
Lees het rapport: Op (proces)kosten gejaagd? (2024)
Evaluatie Wet homologatie onderhands akkoord
Doel van dit onderzoek is om in aansluiting op artikel IIA van de Wet van 7 oktober 2020 tot wijziging van de Faillissementswet in verband met de invoering van de mogelijkheid tot homologatie van een onderhands akkoord (Wet homologatie onderhands akkoord) antwoord te geven op de vraag of, en zo ja in hoeverre, de doelen van de WHOA in de (prille) praktijk worden gerealiseerd, en wat in de praktijk de ervaringen en (overige) resultaten zijn van de invoering van deze wet.
Lees het rapport: Evaluatie Wet homologatie onderhands akkoord (2023)
Procesevaluatie elektronische dienstverlening burgerlijke stand
Bij de gedeeltelijke inwerkingtreding van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand (Stb. 2019, 419) is toegezegd om deze wet te evalueren. Doel van deze procesevaluatie is om de Tweede Kamer te kunnen informeren over de stand van zaken rond de in- en uitvoering van de mogelijkheid tot elektronische aangifte van geboorte en overlijden en de melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap.
Een tweede doel is te bezien hoe de ervaringen die hierbij zijn opgedaan, kunnen bijdragen aan de verdere inwerkingtreding van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand.
Lees het rapport: Procesevaluatie elektronische dienstverlening burgerlijke stand (2023)
Evaluatie Wet versterking positie curator en Wet civielrechtelijk bestuursverbod
In dit onderzoek worden twee van de drie wetten geëvalueerd: de Wet versterking positie curator en de Wet civielrechtelijk bestuursverbod. Voor beide wetten zijn plan- en procesevaluaties uitgevoerd. De planevaluaties geven antwoord op de vragen wat er met de wetten wordt beoogd, welke maatregelen worden ingezet om de doelen te bereiken en hoe dat zou moeten gebeuren (de interventielogica’s). De procesevaluaties maken inzichtelijk hoe de wetten worden uitgevoerd, welke resultaten ermee worden behaald en welke aanwijzingen er zijn voor doeltreffendheid.
Lees het rapport: Evaluatie Wet versterking positie curator en Wet civielrechtelijk bestuursverbod (2023)