Wets- en beleidsevaluaties worden op aanvraag van een ministerie uitgevoerd. In de evaluatie van wetgeving wordt bijvoorbeeld gekeken of de gestelde doelen van een wet worden behaald. Bij beleidsevaluaties wordt gekeken naar de effectiviteit en efficiency van het gevoerde beleid. Het WODC is bij veel wetsevaluaties op het gebied van justitie en veiligheid betrokken.
Evaluatie Wet Forensische zorg
Veroordeelden met een verstandelijke beperking of psychische problematiek hebben specifieke zorg en begeleiding nodig in of naast het strafrechtelijke kader. In 2019 is de Wet forensische zorg (Wfz) in werking getreden. Een belangrijk doel van deze wet is om de patiënt op de juiste plek te krijgen, met de juiste zorg, ook tijdens en na afloop van een strafrechtelijk kader, zodat ze veilig kunnen terugkeren in de samenleving. Het WODC gaat de komende jaren evaluatieonderzoek doen naar de Wfz.
Lees meer over het evaluatieonderzoek Wfz
Evaluatie Wet Langdurig Toezicht
De Wet Langdurig Toezicht (Wlt) is sinds 2018 volledig in werking getreden. Het doel van de wet is om effectiever toezicht te houden op daders van zedendelicten en zware geweldsmisdrijven. Het gaat om ex-gedetineerden en om tbs’ers, die een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis hebben en een strafbaar feit hebben gepleegd waar een straf van vier jaar of meer op staat. De Wlt zal, zoals gebruikelijk voor nieuwe wetten, na vijf jaar worden geëvalueerd. De Tweede Kamer heeft gevraagd om ook een tussentijdse monitoring te verrichten en haar daarover te informeren.
Lees meer over de evaluatie Wlt
Lopend onderzoek
- De evaluatie van de wetswijziging van de voorwaardelijke beëindiging van de tbs-maatregel; evaluatie wetswijziging VB
- Effectevaluatie Wet middelenonderzoek bij geweldplegers
- Genderneutrale formulering van wetgeving
- Nulmeting en voorbereiding evaluatie invoering wetsvoorstel seksuele misdrijven
- Evaluatie Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie