Huiselijk en seksueel geweld

Bij huiselijk geweld kan het gaan om fysiek geweld, stalking en seksueel geweld door iemand uit de huiselijke kring, zoals gezins- en familieleden en ex-partners. Seksueel geweld hoeft niet altijd in huiselijke kring plaats te vinden. Het WODC brengt de aard en omvang van deze fenomenen in kaart, en onderzoekt ook veranderingen. Wat zijn de kenmerken van daders en hoe vaak gaan ze opnieuw de fout in na een veroordeling?

Analyse van omstandigheden rond dodelijk huiselijk geweld kan waardevolle inzichten opleveren

In analyses achteraf van zaken van moord en doodslag in huiselijke kring, ook wel HG-reviews genoemd, wordt het leven onderzocht van het slachtoffer en de dader voorafgaand aan het dodelijke incident. Buitenlandse experts zijn van mening dat deze reviews van waarde zijn. Het kan nabestaanden helpen en instanties ondersteunen in het opbouwen van expertise over huiselijk geweld. Om deze reviews ook in Nederland te houden, moet eerst goed worden nagedacht over de opzet en het doel. Ook vergt het waarschijnlijk relatief veel tijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden, in opdracht van het WODC.

Lees het rapport Inzet van reviews na moord en doodslag in huiselijke kring (2024)

Evaluatie Wet clausulering recht op contact of omgang na partnerdoding

Per 1 januari 2018 is een wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in werking getreden, te weten de inwerkingtreding van de Wet clausuleren recht op contact of omgang na partnerdoding. De wetswijziging heeft geregeld dat in het geval van (vermoedelijke) partnerdoding de kinderrechter altijd oordeelt of contact of omgang in het belang van het kind is, en dit doet op basis van een verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK).
De wetswijziging had als doel om de zorgvuldigheid bij besluiten inzake omgang in partnerdodingszaken te waarborgen, en daarbij de behartiging van de belangen van het kind goed te borgen. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te verkrijgen in de effecten van deze wetswijziging. 

Lees het rapport: Evaluatie Wet clausulering recht op contact of omgang na partnerdoding (2023)

Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag 2022

Hoeveel Nederlanders zijn in 2022 slachtoffer geweest van huiselijk geweld en van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Wie zijn de plegers van dit geweld? Wat zijn de gevolgen ervan voor het slachtoffer? Praten ze over hun ervaringen? En hoe heeft het slachtofferschap van huiselijk geweld en van seksueel grensoverschrijdend gedrag zich tussen 2020 en 2022, een periode waarin de coronapandemie domineerde, ontwikkeld? Deze vragen, en nog meer, worden in deze Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag (PHGSG) 2022 beantwoord.

Lees het onderzoeksrapport: Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag 2022 (2023)

Typologieën van plegers van zedendelicten

In dit onderzoek is gebruikgemaakt van een umbrella review waarin op systematische wijze de bestaande literatuurstudies en systematic reviews over typologieën van volwassen plegers van zedendelicten is samengevat.

Lees het rapport: Typologieën van plegers van zedendelicten (2023)

Lopend onderzoek