WODC-museum, infotafel en experiencecenter
In het hart van Amare stond het WODC-museum. Bezoekers konden kijken naar de 50-jarige geschiedenis aan de hand van een tijdlijn, herinneringen van collega’s, diverse publicaties en historische beelden en video’s. Daarnaast liep er een tafelgoochelaar rond en was er een VR-experience.
Elise en Elisa
Een bijzonder verhaal dat centraal stond, is dat van Elise Beenakkers, die in 1977 op 21-jarige leeftijd begon als hoofddocumentalist bij het WODC. Met ruim 45 jaar dienst bij het WODC is haar verhaal een mooi contrast met dat van een nieuwe collega, Elisa Kemp, die eind 2022 als onderzoeker begon en bijna dezelfde naam draagt. Door middel van ronddraaiende kubussen was het verhaal van de bijna-naamgenoten te lezen. Het vertelt op indrukwekkende wijze hoe het werken bij het WODC in vijftig jaar is veranderd.
Oude tijden herleven
De fotoslideshow trok ook veel bekijks. Beelden kwamen voorbij van borrels, bijeenkomsten en andere momenten uit vervlogen tijden. Een groepje gepensioneerde collega’s wierp een nostalgische blik op de slideshow. Ze wisselden herinneringen uit en keken met trots terug op hun tijd bij het WODC.
VR-therapie voor tbs’ers
Een bijzondere toevoeging aan de WODC-dag was de VR-experience. Bezoekers werden in een situatie geplaatst waarin ze in gesprek gingen met iemand. Een deel van het onderzoek binnen het WODC richt zich op het gebruik van VR-therapie bij tbs'ers. Bezoekers kregen een voorproefje van deze ervaring, vergelijkbaar met de tbs'ers zelf.
De VR-therapie is een innovatieve benadering die wordt onderzocht om te zien welke impact het heeft op de behandeling van tbs'ers. De reacties van de betrokkenen zijn positief, en het feit dat het WODC hier diepgaand onderzoek naar doet, belooft veel voor de toekomst van dergelijke therapieën.