Bronnen en methoden

Om een breed en genuanceerd beeld van (ontwikkelingen in) de jeugdcriminaliteit te krijgen, is het belangrijk om meerdere bronnen en methoden te gebruiken die onafhankelijk van elkaar zijn. In de Monitor Jeugdcriminaliteit worden daarom naast politie- en justitieregistraties ook gegevens over zelfrapportage door jongeren gebruikt. Ook worden justitiedossiers onderzocht. Naast kwantitatieve cijfers wordt tevens meer kwalitatieve duiding gegeven aan de ontwikkelingen. Dit tezamen biedt een genuanceerd beeld van ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit en biedt beleid duidelijkere aanknopingspunten voor een adequate aanpak van jeugdcriminaliteit dan wanneer maar een enkele bron of methode wordt gebruikt. 

Laatste update: september 2024

Bronnen en methoden

Een behoorlijk deel van de jeugdige daders en de delicten die zij plegen, blijven onbekend voor politie en justitie. Met de beschikbare bronnen kunnen we slechts delen van de werkelijke jeugdcriminaliteit en de daders daarvan in beeld krijgen. Die bronnen bestaan uit: 

  • niet-justitiële bronnen, zoals zelfrapportage-onderzoek onder een steekproef jongeren uit de hele populatie. 
  • justitiële bronnen, zoals de verdachtenregistratie van de politie of de registraties van strafrechtelijk daders van het Openbaar Ministerie en de rechtelijke macht. 

Naast zicht op slechts een deel van de werkelijke jeugdcriminaliteit, verschilt ook het perspectief op wat tot jeugdcriminaliteit gerekend kan worden per bron. Zo geeft zelfrapportage voornamelijk zicht op vaker voorkomende en minder ernstige criminaliteit. Terwijl justitiële registraties vaker ernstigere criminaliteit weergeven die in het zicht zijn van justitie.

Door meerdere bronnen (en methoden) naast elkaar toe te passen, worden beperkingen van individuele bronnen zo goed als mogelijk ondervangen, maar niet uitgesloten. Daarom beschrijven we in de MJC in de breedst mogelijke zin de ontwikkelingen onder jeugdigen die delicten plegen. 

Overzicht gebruikte MJC-bronnen 2023-2024

Onderwerp Periode Bron Referentie
Zelfgerapporteerd daderschap 2023 Monitor Zelfgerapporteerde delinquentie (MZJ) Tollenaar, Beijers en Van der laan (2024)
Jeugdige verdachten 2007 t/m 2023 CBS politieregistraties Kessels(2023); update kerncijfers (2024)
Afdoening aan jeugdige verdachten en strafrechtelijke daders (Halt, OM, ZM) 2000 t/m 2023 CBS, CBS Statline, OBJD Tollenaar en Van der laan (2023); update kerncijfers (2024)
Jeugdigen veroordeeld voor ernstig geweld 2010 t/m 2023 OBJD Beijer, Tollenaar en Van der laan (2023)
Jeugdige strafrechtelijke daders voor (poging tot) doodslag 2016 t/m 2021 OBJD en vonnissen van rechtspraak Beijers, Tollenaar en Van der laan (2024)
Professionals over jeugdcriminaliteit anno 2022 2022 Online focusgroepen met jongerenwerkers, wijk- of jeugdagenten, medewerkers van jeugdreclassering Zeijlmans en Van der laan (2023)
Internationale ontwikkelingen in geregistreerde minderjarige verdachten 2012 t/m 2021 Eurostat database
Literatuur jeugdcriminaliteit Nederland (landelijk en lokaal) 2018 t/m 2024 Start zoeken o.b.v. trefwoorden. Aangevuld met snowballing. Eigen literatuur, websites NL onderzoeksbureau’s, universiteiten, scholar.google.com

In de bijlage Methodologie van de synthese Monitor Jeugdcriminaliteit 2000-2023 worden de bronnen in detail besproken.

Aan de MJC werken mee

  • WODC
  • CBS

In de totstandkoming van de MJC wordt periodiek advies gegeven door een onafhankelijke wetenschappelijke begeleidingscommissie.

Methodologische verdiepingsstudies