Het Openbaar Ministerie zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. In een rechtszaak klaagt een officier van justitie (OM) een verdachte aan namens de samenleving. Hoe functioneert het OM binnen de strafrechtketen? Is er voldoende toezicht op strafvorderlijk overheidsoptreden? Het WODC heeft verschillende onderzoeken gecoördineerd rond het optreden van het OM.
De rol en positie van het openbaar ministerie als justitiële autoriteit in Europees strafrecht
In dit onderzoek wordt de volgende onderzoeksvraag beantwoord: Welke verschillende opties kunnen worden onderscheiden om de rol en positie van het openbaar ministerie als bevoegde autoriteit bij de uitvaardiging en uitvoering van verzoeken tot strafrechtelijke samenwerking in EU-verband (in het bijzonder Europees aanhoudingsbevel en Europees onderzoeksbevel) in overeenstemming te doen zijn met de vereisten die voortvloeien uit relevante rechtspraak van het Hof van Justitie, en hoe moet elke optie afzonderlijk worden gewaardeerd in het licht van zowel inhoudelijke als praktische consequenties?
Lees het rapport: De rol en positie van het openbaar ministerie als justitiële autoriteit in Europees strafrecht (2021)
Continuïteit in de bekostiging van politie, openbaar ministerie en rechtspraak
De afgelopen tien jaar hebben bezuinigingen en extra financiële middelen tot problemen geleid bij politie, openbaar ministerie en rechtspraak. Het is van belang dat de wijze van bekostiging blijft aansluiten bij de kostenstructuur en de rollen van de drie organisaties. De bekostiging kan zich meer dan nu richten op de strafrechtketen als geheel en op bredere maatschappelijke effecten zoals preventie van criminaliteit.
Lees het rapport: Continuïteit in de bekostiging van politie, openbaar ministerie en rechtspraak (2021)