Om tot het oppakken van criminelen te komen, zijn verschillende opsporingsmethoden toegestaan, maar vele methoden zijn maar voor een deel in de wet geregeld. Het WODC doet onderzoek naar verschillende aspecten van de opsporingsmethoden van de politie. Bijvoorbeeld rond het vastleggen van kentekens en het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie.
De Hackbevoegdheid in het buitenland
De centrale onderzoeksvraag van dit onderzoek is als volgt:
Met welke waarborgen is in het buitenland de hackbevoegdheid, meer in het bijzonder het gebruik van technische hulpmiddelen omkleed en hoe verhoudt zich dat tot de Nederlandse situatie?
Lees het rapport: De Hackbevoegdheid in het buitenland (Cahier 2023-12)
Effectiviteit van politiële opsporingsmethoden - een literatuurreview
De probleemstelling van dit onderzoek luidt als volgt:
Wat leert de wetenschappelijke literatuur over de effectiviteit van verschillende opsporingsactiviteiten, op welke manieren wordt effectiviteit gemeten, en welke lessen kunnen hieruit getrokken worden voor de Nederlandse politiepraktijk en beleid?
Lees het rapport: Effectiviteit van politiële opsporingsmethoden - een literatuurreview (2023)
De rol van encryptie in de opsporing
Het doel van dit onderzoek is drieledig: inzicht bieden in (1) de aard van encryptie in opsporingsonderzoeken, (2) de rol van encryptie in het verloop van opsporingsonderzoeken en (3) de rol van encryptie in de opbrengst van opsporingsonderzoeken.
Lees het rapport: De rol van encryptie in de opsporing (2023)
Virtuele valuta - handelingsperspectieven voor data-gedreven opsporing
Dit onderzoek exploreert de mogelijkheden voor het opsporen van criminele gelden middels de nieuwe, virtuele geldstromen. Hiertoe worden verschillende modi operandi geïdentificeerd in de zogeheten last mile – het deel van de criminele waardeketen waar transacties met de ‘eindgebruiker’ plaatsvinden, zoals de afwikkeling van online handel in drugs of cybercrime gereedschap. Deze focus zorgt ervoor dat een breed palet aan modi operandi waar virtuele valuta een rol in spelen, kan worden onderzocht.
Lees het rapport: Virtuele valuta (2022)