Politie, inspectie en toezicht

Voor een rechtvaardige en veilige samenleving is vertrouwen in de politie en de rechtsstaat belangrijk. Het WODC doet onderzoek naar allerlei aspecten van het werk van de politie, het OM en verschillende opsporings- en inspectiediensten en toezichthouders. Hieronder een selectie uit enkele onderzoeken.

Etnisch profileren door de politie

Het doel van dit onderzoek was om een wetenschappelijke kennisbasis te ontwikkelen die relevant is voor de Nederlandse praktijk over etnisch profileren door de politie. Deze kennisbasis zal in de toekomst bijdragen aan verdere studies over dit onderwerp en fungeert als richtlijn voor nog ontbrekend onderzoek in Nederland. Daarnaast legt dit onderzoek een kennisbasis voor de beleidsontwikkeling in Nederland. Door dit fundament voor onderzoek én beleid te leggen, komt dit onderzoek tegemoet aan twee subdoelen:

  1. het opstellen van een overzicht van kennis over etnisch profileren op basis van bestaande literatuur, met een nadrukkelijke verwijzing naar de lacunes hierin
  2. het bieden van inzicht in strategieën om etnisch profileren door de politie aan te pakken en de risico's ervan te verminderen of weg te nemen.

Lees het onderzoeksrapport: Etnisch profileren door de politie (2023)

Samen verder leren: een zaak van prioriteren, faciliteren en institutionaliseren - lerende evaluatie voor de doorontwikkeling bedrijfsvoering politie

De centrale vraagstelling van deze lerende evaluatie is:
Welke veranderbeweging is er binnen de politie vanaf 2017/2018 op gang gekomen gericht op het verbeteren van de bedrijfsvoering en op een (meer) lerende en toekomstgerichte organisatie, welke versterkende of juist belemmerende mechanismen hebben daar een rol in gespeeld en wat is er nodig om de veranderbeweging door te ontwikkelen?

Lees het rapport: Samen verder leren: een zaak van prioriteren, faciliteren en institutionaliseren (2023)

Evaluatie zbo Politieacademie (2016-2023)

Dit onderzoek betreft een beschrijvend en evaluerend onderzoek naar een complex geheel van nieuwe organisatorische verhoudingen en werkwijzen en een pallet aan doelen. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt:
Wat kan worden gezegd over de realisatie van de doelen van de inbedding van de PA in het nieuwe politiebestel, te weten:

  1. Het borgen van de kwaliteit van het politieonderwijs en de onderzoeks- en kennis-functie in het nieuwe politiebestel (met behoud van de onafhankelijke positie van de PA)?
  2. Het versterken van de verbinding tussen de PA en de politie?
  3. Het verbeteren van de aansluiting van het politieonderzoek op de politiepraktijk?
  4. Het efficiënter en effectiever inrichten van de bedrijfsvoering van de PA?

Lees het rapport: Evaluatie zbo Politieacademie (2016-2023)

International approaches to police performance measurement

The study had two main goals:

  1. To gather insights into how different police jurisdictions have approached performance measurement.
  2. To assess what lessons these approaches can offer for improving police performance measurement in the Netherlands..

Lees het rapport: International approaches to police performance measurement (2023)

Indicatoren van agressie en geweld jegens politieambtenaren, brandweerlieden en buitengewone opsporingsambtenaren (Boa’s)

Alle werkgevers zijn op basis van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbo-wet) verplicht om een beleid te voeren dat erop is gericht om agressie en geweld te voorkomen of te beperken. De Arbowet, in artikel 5, verplicht werkgevers om de risico’s tot agressie en geweld in kaart te brengen in een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Het is van belang voor toekomstig beleid en toekomstige maatregelen dat er helderheid geschapen wordt over aard en omvang van agressie en geweld tegen verschillende beroepsgroepen, de aard van ongewenst gedrag en de contexten waarin dit plaatsvindt, op basis van valide en betrouwbare wetenschappelijke bronnen. 

Lees het rapport: Indicatoren van agressie en geweld (2023)

Lopend onderzoek