Slachtoffers en slachtofferhulp

Slachtoffers van een strafbaar feit krijgen steeds meer aandacht van de overheid. Het WODC onderzoekt verschillende zaken rond slachtoffers en slachtofferhulp. Onder meer hoe wetten en beleid aangepast kunnen worden, zodat slachtoffers beter geholpen worden. Ook wordt bij verschillende delicten onderzocht hoeveel slachtoffers er in totaal zijn. Hieronder zijn een aantal onderzoeken kort uitgelicht.

Behoeften slachtoffers grootschalige incidenten

De onderzoeksvraag die in dit rapport centraal staat is wat de behoeften zijn van slachtoffers van grootschalige incidenten en in hoeverre deze verschillen van de behoeften van slachtoffers van kleinschalige criminaliteit met grote impact voor het slachtoffer. In het verlengde daarvan is de vraag of het huidige palet aan slachtofferondersteuning voldoende is toegesneden op slachtoffers van grootschalige incidenten, of dat er nog aanvullende voorzieningen nodig zijn.

Lees het onderzoeksrapport: Behoeften slachtoffers grootschalige incidenten (2023)

Slachtoffermonitor 2022 (3e meting)

Doel- en vraagstelling: De Slachtoffermonitor heeft als doel de kwaliteit van de justitiële slachtofferondersteuning, zoals ervaren door slachtoffers die met justitiële keteninstanties in aanraking komen, te monitoren.
In dit onderzoek staan de volgende vragen centraal:

  • Wat is anno 2022 de kwaliteit van de justitiële slachtofferondersteuning, zoals bezien door slachtoffers?
  • Is de kwaliteitsbeoordeling met betrekking tot de politie, het OM, de rechtspraak, Slachtofferhulp, het Schadefonds of het SIS veranderd ten opzichte van de vorige metingen in 2012 en 2016?

Lees de Slachtoffermonitor 2022 (3e meting) (2023)

What works - Psychosociale dienstverlening Slachtofferhulp Nederland

Het doel van dit onderzoek is drieledig. Ten eerste een inventarisatie maken van de beleidstheorie van het huidige slachtofferbeleid met focus op beleid dat gericht is op de psychische gezondheid van slachtoffers. Ten tweede inzicht verkrijgen in het emotionele/psychische hulpaanbod vanuit Slachtofferhulp Nederland (SHN) aan slachtoffers van ernstige geweld- en zedendelicten (EGZ), inclusief doorverwijzing naar bijvoorbeeld psychologische zorgverlening. Tenslotte is het doel te inventariseren wat in de wetenschappelijke literatuur bekend is over het type behandeling- gericht op psychische klachten- dat effectief is voor EGZ-slachtoffers.

Lees het rapport: What works - Psychosociale dienstverlening Slachtofferhulp Nederland (2022)

Evaluatie wet uitbreiding spreekrecht slachtoffers en nabestaanden in het strafproces

De centrale onderzoeksvraag in dit evaluatieonderzoek is: Wat is het verloop van en hoe zijn de ervaringen met het onbelemmerd spreekrecht?

Lees het rapport: Evaluatie wet uitbreiding spreekrecht slachtoffers en nabestaanden in het strafproces (2022)

Lopend onderzoek