Dossier WODC

Door het WODC worden jaarlijks veel beleidsonderzoeken uitgevoerd op allerlei terreinen die de rechtsstaat raken, waar vervolgens in rapporten over gepubliceerd wordt. Deze resultaten zijn echter niet alleen relevant voor beleid of praktijkmedewerkers, maar ook voor de maatschappij als geheel. Toch staan deze rapporten niet altijd bekend om hun toegankelijkheid. Daarom communiceert het WODC ook op andere wijze over haar werkzaamheden en resultaten. Met Dossier WODC zetten we hierin een volgende stap! Verschillende dossiers zullen uit de kast getrokken worden en geopend in de vorm van podcasts.

Deze podcasts zullen echter niet allemaal in een studio opgenomen worden. Want met Dossier WODC Live worden verschillende universiteiten en hoge scholen door heel Nederland bezocht. We gaan onze onderzoeken en kennis delen met studenten. In iiedere editie staat een ander onderzoek centraal en worden onderzoekers en eventueel andere gasten bevraagd over de door hen gevonden resultaten en de relevantie daarvan voor de maatschappij. Ondanks dat er natuurlijk genoeg te vertellen valt, wordt het event grotendeels gevormd door de vraag van het publiek. Daarom wordt bij ieder event ruim de tijd genomen voor vragen uit de zaal. Dossier WODC Live wordt live opgenomen en is achteraf te beluisteren als podcast.

Dossier WODC live special met Gerty Lensvelt- Mulders

Op 13 juni was er een speciale editie van Dossier WODC live. Deze editie stond in het teken van het afscheid van directeur  Gerty Lensvelt-Mulders. Voormalig NOS-presentatrice Sacha de Boer ging met Gerty in gesprek over haar periode bij het WODC. Er is onder andere gesproken over de bedreigingen van de rechtsstaat en de kansen voor wetenschappelijk onderzoek daarin. 

Van deze bijeenkomst is een podcast gemaakt en die is vanaf nu te beluisteren op ons spotify kanaal.

Nieuwe kans of strenger straffen bij recidive? Je hoort het in de nieuwste podcast van Dossier WODC Live!

Beeld: ©WODC

Het opnieuw in de fout gaan nadat je al een ernstige gewelds- of zedenmisdrijf hebt gepleegd, leidt meestal tot zwaardere bestraffing. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Naast de ernst en omstandigheden van het delict, weegt de rechter ook de persoonlijke situatie van de dader mee in het bepalen van de straf. Een straf bij recidive is daardoor niet automatisch zwaarder of langer. Ben jij benieuwd hoe de strafoplegging van een rechter tot stand komt?

Luister nu naar de podcast: Nieuwe kans, of strenger straffen bij recidive?

De Radboud Universiteit onderzocht, in opdracht van het WODC, wat de mogelijkheden zijn voor het opleggen van langdurige(r) detentie na recidive. Op 25 april bezocht Dossier WODC live de Radboud Universiteit Nijmegen en gingen we in gesprek met twee van de onderzoekers.  Van deze bijeenkomst is weer een podcast gemaakt en die is door iedereen te beluisteren.