Monitor Wet forensische zorg ; aansluiting tussen forensische en reguliere zorg
Projectnummer | 3105g |
---|---|
Type | WODC-intern onderzoek |
Samenvatting
Sinds 2019 regelt de Wet forensische zorg (Wfz) de organisatie en inkoop van forensische zorg voor volwassenen in Nederland. Het overkoepelende doel van de Wet forensische zorg is enerzijds het bevorderen van het herstel van de patiënt. Anderzijds moet de wet het recidiverisico (kans op herhaling van delict) verkleinen, ten behoeve van de veiligheid van de samenleving. Met de Monitor Wfz wordt in kaart gebracht hoe de forensische en de reguliere zorg op elkaar aansluiten. Het belang van een goede aansluiting tussen forensische en reguliere zorg is groot. Na afloop van de forensische titel kan een behandeling, gericht op nog bestaande zorgbehoeftes, in de reguliere ggz worden opgepakt. Op die manier kan de reguliere zorg indirect bijdragen aan het bevorderen van het herstel en het recidiverisico verkleinen (de overkoepelende doelen van de Wfz).
In dit onderzoek wordt gekeken naar de populatie (voormalige) forensische patiënten die in de periode 2012 tot en met 2021 forensische zorg ontving. Om dit mogelijk te maken wordt de volgende informatie gecombineerd en onderzocht:
- de forensische zorgtrajecten die forensische patiënten hebben doorlopen;
- informatie over de reguliere zorg die ze hebben ontvangen; en
- informatie over machtigingen voor de inzet van verplichte reguliere zorg die mogelijkerwijs voor patiënten zijn afgegeven door de rechtbank.
Dit betreft een deelonderzoek van de Monitor Wet forensische zorg.