Monitoren HALT

Onderzoeksgegevens
Projectnummer 3436
Type WODC-intern onderzoek

Samenvatting

Jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die met de politie of een boa in aanraking komen vanwege een licht strafbaar feit, kunnen daarvoor een Halt-interventie krijgen. De Halt-interventie is een afdoening voor de jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, waarbij ze na succesvolle afronding geen strafblad krijgen. Jaarlijks worden rond de 10.000 jongeren naar Halt verwezen. Hiermee is de Halt-interventie voor minderjarigen in Nederland de meest toegepaste buitengerechtelijke afdoening.

Er is continu ontwikkeling in de doelgroep van jongeren die voor een Halt-interventie in aanmerking komen. Zo is op 1 juli 2024 bijvoorbeeld het nieuwe Besluit aanwijzing Halt feiten in werking getreden. Hierin wordt aangegeven voor welk type delicten jongeren naar Halt worden verwezen. Door deze veranderingen in het Halt Besluit verandert de groep jongeren die gebruik maken van de Halt-interventie. Dat kan gevolgen hebben voor de inzet en effectiviteit van de Halt-interventie. Inzicht in deze veranderingen is daarom waardevol om de inzet en de gevolgen van een Halt-interventie te kunnen duiden. 

Het doel van het onderzoek is het cijfermatig monitoren van de jongeren, zaken en afgedane interventies door Halt over de periode 2019 tot en met 2026. Deze monitorstudie maakt onderdeel uit van het onderzoeksproject ‘Evaluatie Halt-interventie’ waarin ook een procesevaluatie (projectnr. 3324) en een effectmeting (projectnr. 3325) worden uitgevoerd.