Onderzoek naar de Staat van het Notariaat ; deel II

Onderzoeksgegevens
Projectnummer 3507
Type Startend onderzoek

Samenvatting

Dit onderzoek betreft het tweede deel van het WODC onderzoek naar de ‘Staat van het notariaat’. In Deel I, dat wordt onderzocht door de Radboud Universiteit onder leiding van prof. Marijke Ter Voert, staat de toegang tot het notariaat voor burgers en ondernemingen centraal (projectnr. 3382 Staat van het notariaat ; toegang tot de notariële dienstverlening). 

In Deel II staat de wijze van toegang tot en de kwaliteit van het beroep van notaris centraal. Het doel van het onderzoek is een analyse te geven van de huidige stand van zaken binnen de beroepsgroep, waarbij centraal staat de wijze en voorwaarden van toegang tot en het faciliteren van de kwaliteit van het beroep van (toegevoegd) notaris. Daarbij is het de vraag of het notariaat toekomstbestendig is in relatie tot de toegankelijkheid en kwaliteit van de beroepsgroep.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor een goed functionerend rechtsbestel en moet waarborgen dat er zowel kwalitatief als kwantitatief voldoende aanbod aan notarissen beschikbaar is. Het ministerie is verantwoordelijk voor het stelsel van het notariaat.

Voor het ministerie spelen wat betreft de rol van het notariaat, zwaarwegende belangen als fraudebestrijding (poortwachtersfunctie), rechtszekerheid, rechtsbescherming en vertrouwen in onafhankelijke expertise. Daartoe is van groot belang de kwaliteit van het notariaa en de wijze en voorwaarden op basis waarvan toegang wordt verkregen tot de beroepsgroep. Deze belangen zijn voor J&V essentieel als waarborgen in de rechtsstaat.

Dit is nog een voorgenomen onderzoek. We zullen het aangeven als het onderzoek daadwerkelijk van start gaat.