Nieuwe editie Justitiële verkenningen over trauma en de strafrechtsketen
In dit themanummer van Justitiële verkenningen staat het onderwerp ‘trauma-geïnformeerd’ werken in de strafrechtspleging centraal. Bij deze werkwijze houden professionals, zoals rechters en officieren van justitie, rekening met traumatische ervaringen van betrokkenen. Ze passen de manier aan waarop ze deze personen benaderen en richten zich op gedrag dat kan duiden op een posttraumatische stressstoornis. Het kan hierbij gaan om slachtoffers en nabestaanden, maar ook om verdachten en veroordeelden.

De bijdragen in deze editie van Jv laten zien dat trauma-geïnformeerde strafrechtspleging niet enkel een idealistisch streven is, maar een noodzakelijke ontwikkeling om rechtvaardigheid en effectiviteit binnen het strafrecht te verbeteren. Door de rol van trauma niet alleen te erkennen, maar er ook actief rekening mee te houden in beleid en praktijk, kunnen we bouwen aan een strafrechtsysteem dat niet alleen straft, maar ook herstelt.
Het themanummer start met een bijdrage over wat trauma-geïnformeerd werken precies is en waarom het nodig is dat organisaties binnen de strafrechtsketen deze werkwijze gaan hanteren. De andere bijdragen gaan over:
- Wat er gebeurt met het morele kompas van daders in detentie en hoe trauma-gerelateerde emoties bij daders, zoals schuld en schaamte, juist een cruciale rol kunnen spelen bij herstel.
- Hoe het strafrechtsysteem met zijn nadruk op bewijsvoering en juridische procedures eraan kan bijdragen dat slachtoffers van seksueel geweld opnieuw getraumatiseerd raken en zich slachtoffer voelen tijdens het strafproces.
- Hoe door gebrek aan erkenning van het trauma van huiselijk geweldslachtoffers en hun kinderen bij hen ook (her)traumatisering kan ontstaan in zowel het strafrechtelijke als familierechtelijke systeem.
- Hoe trauma-gerelateerde emoties van slachtoffers, verdachten en professionals invloed kunnen hebben op juridische oordeels- en besluitvorming.