WODC-publicaties 2024 - week 22

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Doelgroep van de jeugdreclassering geprofileerd; een mixed methods studie naar betekenisvolle profielen en daarbij passend(e) toezicht en begeleiding

Jongeren die een jeugdreclasseringsmaatregel opgelegd hebben gekregen, zijn te verdelen in vijf verschillende groepen – ook wel profielen genoemd. Daarbij is gekeken naar onder andere het gezin, school, vrije tijd, relaties en geestelijke gezondheid. De grootste verschillen tussen de profielen liggen op het terrein van de geestelijke gezondheid en een (on)veilige thuissituatie. Dat blijkt uit onderzoek van de onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg van GGzE (gelieerd aan Tilburg University), in opdracht van het WODC.

Jongeren met een jeugdreclasseringsmaatregel in beeld gebracht

Dossier Straffen: Nieuwe kans, of strenger straffen bij recidive? (Podcast)

Het opnieuw in de fout gaan nadat je al een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf hebt gepleegd, leidt meestal tot zwaardere bestraffing. Maar… dit hoeft niet altijd zo te zijn. Naast de ernst en omstandigheden van het delict, weegt de rechter ook de persoonlijke situatie van de dader mee in het bepalen van de straf. Een straf bij recidive is daardoor niet automatisch zwaarder of langer. Daarnaast is het ethisch gezien nog maar de vraag of langer straffen na recidive wel wenselijk is.

Nieuwe kans of strenger straffen bij recidive? Je hoort het in de nieuwe podcast van Dossier WODC Live!