WODC-publicaties 2024 - week 25

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Nieuwsbrief WODC krijgt nieuwe vorm!

Vanaf woensdag 26 juni 2024 krijgen we een nieuw systeem voor onze nieuwsbrief. Die gaat er daarom anders uitzien. We verwachten ook dat het wat langer duurt voor jullie de volgende nieuwsbrief ontvangen. Willen jullie in de tussentijd toch op de hoogte zijn van de publicaties die verschijnen, houd dan onze website of onze social media (X en LinkedIn) in de gaten.

Jeugdige veroordeelden voor (poging) doodslag: 2016 en 2021 vergeleken (Cahier 2024-11)

Vanaf het begin van deze eeuw is het aantal 12- tot 23-jarige jeugdigen dat voor (een poging tot) doodslag is veroordeeld, meer dan gehalveerd. Vanaf 2016 zien we wel een stijging onder minderjarigen, vooral in de grootste steden, en een stabilisatie onder jongvolwassenen. Vaak gaat het om ruzies en meestal kennen dader en slachtoffer elkaar. Ook gaat het bijna altijd om jongens of jongvolwassen mannen. Ten opzichte van 2016 is er in 2021 vaker sprake van steekwapens bij zowel minderjarigen als jongvolwassenen, zien we dat er vaker een psychische stoornis bij jongvolwassen daders wordt vastgesteld en vindt het geweld minder vaak plaats in een groep of bij uitgaansgelegenheden. Deze toename in doodslagzaken bij minderjarigen lijkt niet door te zetten, want over 2022 en 2023 constateert het OM dat het aantal minderjarige verdachten weer iets is afgenomen.

Meer doodslagzaken met messengeweld onder jeugdigen in 2021 dan in 2016

Van bajes naar buiten

Voor het verminderen van recidive na een gevangenisstraf is het van groot belang dat gedetineerde personen tijdens detentie al aan re integratie werken. Maar de re-integratiemogelijkheden bereiken lang niet alle gedetineerden. Vooral de mensen die korter dan drie maanden in de gevangenis verblijven en de mensen met complexe problemen zijn daar de dupe van. De universiteit Leiden deed - in opdracht van het WODC – onderzoek naar hoe (ex-)gedetineerde personen het re integratieproces beleven.

Re-integratie (ex-)gedetineerde personen komt niet goed van de grond