Georganiseerde criminaliteit

Grote hennepkwekerijen, uitbuiting van mensen, illegaal gokken en witwaspraktijken. Het zijn voorbeelden van georganiseerde misdaad waarmee miljoenen euro’s zijn gemoeid. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld is uiterst zorgelijk. Daarom hecht de minister van Justitie en Veiligheid groot belang aan onderzoek rond (de bestrijding van) georganiseerde criminaliteit.

Update liquidaties 2022

Deze notitie bevat een update van de aantallen liquidaties in Nederland voor het jaar 2022. Gekeken is in  hoeverre de aantallen uit 2022 aansluiten bij het eerder geschetste beeld. Naast het aantal liquidaties, worden in deze notitie ook enkele andere kenmerken van gepleegde liquidaties beschreven zoals pleegplaats (regio) en leeftijd van slachtoffers en de relatie met drugscriminaliteit.

Bekijk de Fact sheet: Update liquidaties 2022 (2023)

Hoofdlijnen van de bestrijding van maffiacriminaliteit in Italië

De centrale onderzoeksvraag luidt: Hoe ziet de Italiaanse strafrechtelijke en strafvorderlijke wet- en regelgeving specifiek gericht op de aanpak van de maffia eruit, wat betekent dit voor de opzet en inhoud van de aanpak van georganiseerde criminaliteit, wat is de toegevoegde waarde van de betreffende wet- en regelgeving voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit en in hoeverre bestaan de verschillende onderdelen van deze wet- en regelgeving – of equivalenten daarvan – in de Nederlandse wet- en regelgeving?

Lees het onderzoek: Hoofdlijnen van de bestrijding van maffiacriminaliteit in Italië ( 2023)

Onbedoeld ondermijnen

Het doel van dit verkennende onderzoek was om inzicht te verschaffen in de wijze(n) waarop de Nederlandse overheid onbedoeld de georganiseerde drugscriminaliteit zou kunnen faciliteren. 

Lees het rapport: Onbedoeld ondermijnen (2023)

Lopend onderzoek