Kennislijn Asiel en Migratie (ASMI)
Internationale migratie is dynamisch, gevarieerd en aan verandering onderhevig. In Nederland zie je wisselende migratiestromen. Ze bestaan uit asielmigratie én reguliere migratie, waaronder kennis- arbeids- en gezinsmigratie vallen. Binnen de kennislijn Asiel en Migratie (ASMI) van het WODC verrichten we onderzoek naar verschillende aspecten van zowel asiel- als reguliere migratie.
Welk onderzoek doen we?
Onderzoek binnen de kennislijn ASMI is grotendeels duidend en verklarend van aard. Het merendeel van het onderzoek richt zich op inzicht geven in de werking en de (bedoelde en onbedoelde) effecten van beleid. Het onderzoek is onderverdeeld in 3 thema's:
- Toelating en opvang
- Migratie en samenleving
- Terugkeer
1. Toelating en opvang
Mensen kunnen om verschillende redenen naar Nederland komen, bijvoorbeeld om asiel aan te vragen, te werken of bij hun familie te zijn. De kennislijn ASMI brengt deze verschillende vormen van migratie in kaart en onderzoekt met enige regelmaat hoe het deze mensen in Nederland vergaat.
Meer informatie en de laatste onderzoeken over toelating en opvang
2. Migratie en samenleving
Nadat iemand in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen, kan hij of zij volwaardig aan de samenleving deel gaan nemen. Hoe gaat het met de participatie van verschillende groepen migranten in de Nederlandse samenleving, in de eerste jaren na aankomst? Hoe groot is het maatschappelijk draagvlak voor migratie? En welke factoren dragen hieraan bij? Dit soort vragen wordt door de kennislijn ASMI onderzocht, waarbij specifiek aandacht gaat naar het beschrijven en verklaren van de positie van statushouders.
Meer informatie en de laatste onderzoeken over migratie en samenleving
3. Terugkeer
Van migranten die niet in Nederland mogen blijven, wordt verwacht dat zij terugkeren naar hun land van herkomst. Dit zijn niet alleen afgewezen en uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook reguliere migranten van wie de verblijfsvergunning is verlopen, moeten terugkeren. De kennislijn ASMI doet onder andere onderzoek naar de terugkeer van migranten zonder verblijfsrecht, het terugkeerbeleid van Nederland, en naar de problematiek van langdurig in Nederland verblijvende ongedocumenteerden.
Meer informatie en de laatste onderzoeken over terugkeer
Naast deze thema’s behandelt het WODC ook onderzoeksvragen over de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN), mensenhandel en mensensmokkel en grensbewaking.
Recente onderzoeken uitgelicht
Onderzoekers
- Djamila Schans (kennislijncoördinator)
- Vardan Barsegyan
- Ben van Enk
- Işik Kulu-Glasgow
- Arjen Leerkes
- Mieke Maliepaard
- Manon van der Meer
- Samir Negash
- Sanne Noyon
- Kasper Otten
Alle onderzoeken van het WODC op het gebied van asiel en migratie zijn te vinden in de repository.