WODC-publicaties 2024 - week 24

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Capaciteitsbehoefte Justitiële Ketens t/m 2029 - Beleidsneutrale ramingen (Cahier 2024-10)

Het WODC onderzocht in samenwerking met de Raad voor de rechtspraak wat de capaciteitsbehoefte is in de veiligheidsketen en voor de civielrechtelijke en bestuursrechtelijke rechtspraak tot en met 2029. De ramingen zijn gemaakt met het Prognosemodel Justitiële Ketens (PMJ) en vormen de basis voor de begroting 2025.

Capaciteitsbehoefte Justitiële Ketens tot en met 2029 geraamd

Evaluatie van de aanpak van weigerende observandi; prevalentie weigeren, mate van beantwoording pro Justitia-vragen en opgelegde sancties (Cahier 2024-6)

Sommige verdachten van een (ernstig) strafbaar feit weigeren om mee te werken aan een gedragskundig onderzoek. Deze evaluatie van de aanpak van deze weigeraars laat zien dat deze deels werkt. De weigeraanpak draagt bij aan het terugdringen van het aantal weigeraars, de toename van de informatie over de psychische gesteldheid van de verdachte en het makkelijker kunnen opleggen van een passende straf en/of maatregel door de rechter, zoals een tbs-maatregel. Echter, ook andere factoren, zoals een pilot-project in het Pieter Baan Centrum, hebben daaraan bijgedragen. Of de weigeraanpak helpt bij het vergroten van de veiligheid van de maatschappij (één van de doelstellingen van de aanpak) is nu nog niet te bepalen.

Weigeraanpak heeft deels effect, maar ook andere factoren spelen rol

Langdurig toezicht bij ernstige gewelds- en zedendelinquenten; een meta-review naar effectieve (elementen van) toezicht/behandelprogramma's en veronderstelde werkzame mechanismen (Cahier 2024-8)

Langdurig toezicht van ex-gedetineerden en (ex-)terbeschikkinggestelden is geregeld in de Wet langdurig toezicht (Wlt). Het doel van de Wlt is om herhaling van zeden- en zware geweldsdelicten te voorkomen. Vanuit de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over de toepassing en de uitvoerbaarheid van dit toezicht op de langere termijn. Het WODC ging daarom op zoek naar welke Nederlandse en buitenlandse langdurige toezicht- en behandelprogramma’s effectief zijn en waarom. Er werden 15 programma’s gevonden, echter was geen van deze gericht op de gehele doelgroep van de Wlt. Wel zijn voor elk van de vier subgroepen van de Wlt verschillende/meerdere effectieve programma's gevonden. Op basis van dit overzicht doen de onderzoekers verschillende aanbevelingen die kunnen bijdragen aan het houden van effectief langdurig toezicht.

15 effectieve programma’s voor langdurig toezicht van delinquenten