Voor welke oplossing kiezen burgers wanneer ze juridische problemen hebben? Hebben ze überhaupt vertrouwen in juridische voorzieningen? Het WODC deed onderzoek naar verschillende vormen van geschillenbeslechting, naar gefinancierde rechtsbijstand en naar het verloop en de afloop van juridische problemen van burgers. Dit leverde onder meer de Geschilbeslechtingsdelta 2019 op.
Plan- en procesevaluatie Mediation in strafzaken
Sinds 2017 kunnen slachtoffers en verdachten landelijk worden doorverwezen naar mediation in strafzaken (MiS). Mediation in strafzaken is een voorziening waarbij slachtoffers en verdachten tijdens de strafprocedure in gesprek kunnen over het strafbare feit, begeleid door twee mediators. Gemaakte afspraken worden door de officier van justitie of de rechter meegewogen bij het nemen van een beslissing over de zaak.
De vraagstelling van dit onderzoek is tweeledig, waarbij deel I betrekking heeft op de planevaluatie en deel II op de procesevaluatie.
- Welke beleidsdoelstellingen liggen ten grondslag aan mediation in strafzaken en hoe verhouden deze beleidsdoelstellingen en de opzet van de voorziening zich tot de (internationale) literatuur aangaande herstelrecht?
- Hoe verloopt de toepassing van mediation in strafzaken in de praktijk?
Lees het rapport: Plan- en procesevaluatie Mediation in strafzaken (Cahier 2024-7)
Evaluatie pilot kosteloze rechtsbijstand
Deze pilot houdt in dat ouders die te maken krijgen met een gezagsbeëindigende maatregel kosteloze rechtsbijstand kunnen krijgen. De pilot loopt van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2024. Op 1 september 2023 wordt de pilot mogelijk uitgebreid met procedures rond (spoed)uithuisplaatsingen, met uitzondering van procedures die zien op de verlenging van de uithuisplaatsing. De evaluatie van de pilot heeft als doel de uitvoering van de pilot te monitoren en na te gaan hoe kosteloze rechtsbijstand de rechtsbescherming van ouders vergroot.
Lees het rapport: Evaluatie pilot kosteloze rechtsbijstand
Scheidingen 2022 - gerechtelijke procedures en gesubsidieerde rechtsbijstand
De volgende onderwerpen komen aan de orde in deze Factsheet:
- het aantal scheidingen (met minderjarige kinderen);
- gerechtelijke procedures en verwijzingen naar mediation vanuit de rechtspraak;
- gezag- en omgangonderzoeken bij de Raad voor de Kinderbescherming;
- het gebruik van gesubsidieerde rechts bijstand.
Lees de factsheet: Scheidingen 2022 (Factsheet 2023-5)
Rechtsbijstandsverlening in kinderopvangtoeslagzaken
Dit onderzoek laat zien hoe het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand functioneerde in bezwaarzaken tegen de Belastingdienst in de periode dat de kinderopvangtoeslag-affaire speelde (2011 tot en met 2021). Ook laat het onderzoek zien welke verbeteringen mogelijk zijn. Daarmee levert het een bijdrage aan de bredere discussie over het verstevigen van de rechtspositie van burgers tegenover de overheid.
Lees het rapport: Rechtsbijstandsverlening in kinderopvangtoeslagzaken (Cahier 2023-11)