De recidive onder daders van high impact crimes veroordeeld tussen 2002 en 2013

De recidive onder daders van high impact crimes veroordeeld tussen 2002 en 2013

Samenvatting

Woninginbraken, straatroven en overvallen zijn delicten die veel impact hebben op het slachtoffer, zijn of haar directe omgeving en het veiligheidsge-voel van burgers in Nederland. Om deze reden worden deze delicten sinds enkele jaren ‘high impact crimes’ (HIC) genoemd. De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren sterk ingezet om dit type delicten aan te pakken.

Het WODC voert een vijfjarig onderzoeksprogramma uit naar de recidive van daders van HIC-delicten. Er is sprake van recidive als een dader opnieuw wordt veroordeeld voor een delict. In deze factsheet worden de belangrijkste resultaten uit het eerste onderzoek van het programma beschreven. In dit onderzoek is gekeken naar de aantallen, achtergrondkenmerken en recidive van daders van woninginbraak, straatroof en overvallen die tussen 2002 en 2013 hiervoor zijn veroordeeld.

De beschrijving van het volledige onderzoek is te lezen in Beijersbergen, Blokdijk en Weijters (Cahier, 2018-3) - zie link bij: Meer informatie.

Publicatiegegevens

Auteur(s):
Beijersbergen, K.A., Blokdijk, D., Weijters, G.
Plaats uitgave:
Den Haag
Uitgever:
WODC
Jaar van uitgave:
2018
Reeks:
Fact sheets 2018-03
Type rapport:
Eindrapport

Bestelinformatie

Adres:
Voor een electronische versie - zie: bijlagen (rechtsboven) (only available as pdf)

Onderzoekgegevens

Werktitel:
Recidive na een high impact crime; factsheet Recidive bij daders van high impact crimes veroordeeld in de periode 2002-2013
Projectnummer:
2786B
Operationele status:
Afgerond

Meer informatie